Тамақтандыруды ұйымдастыру

КОД: 0508000

өтініш беру

Мамандық туралы:

«Тамақтануды ұйымдастыру» бүгінгі күні адамның күнделікті өмірін қамтамасыз етудің ажырамас бөлігі болып табылады.

10130300 «Тамақтандыруды ұйымдастыру» мамандығының түлегі таңдаған оқу деңгейіне байланысты: 3W10130302 «Аспаз» біліктілігін алады.

Қазіргі таңда халықтың мәдени деңгейі мен әл-ауқатының өсуіне байланысты ұлттық тағамдарға маманданған түрлі пиццериялар, фастфудтар мен мейрамханалар ашыла бастады, бұл бұл кәсіпке деген сұранысты арттыруға ықпал етуде.

Аспазшының міндеттеріне мыналар жатады:

кәсіби жабдықпен жұмыс істеу;

өнімнің тұтынушылық қасиеттерін анықтау;

технологиялық құжаттамамен жұмыс істеу;

бұйымдарды термиялық өңдеудің әртүрлі әдістерін енгізу;

мейрамхана бизнесіндегі сән трендтеріне сәйкес дайын тағамдар мен десерттердің дизайны;

аспаздық өнімдерді, тағамдарды, тәтті тағамдарды дайындау кезінде операциялардың реттілігін қатаң сақтау;

аспаздық өнімдерді өткізу мерзімдерін сақтау;

3W10130301 «Кондитер-оформитель»

Кондитер - кондитерлік өнімдерді, десерттерді және басқа пісірілген тағамдарды жасайтын кәсіби аспаз. Бұл мамандықтың өкілдерін ірі қонақүйлерде, мейрамханаларда, наубайханаларда кездестіруге болады.

Кондитер берілген рецепт бойынша қамырдың алуан түрін, салмаларын, кремдерін дайындаумен айналысады, өнімдерді пісіреді және безендіреді. Бұл жоғары сапалы, әртүрлі типті, дәмі мен хош иісі бар азық-түлік өнімдері. Жұмыстың басым бөлігі арнайы құралдардың көмегімен қолмен орындалып, кондитер шеберін өнерге айналдырады.
Білікті кондитер білуі керек:

ассортименті, тағамдық құндылығы;

ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің сапасына қойылатын талаптар;

ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді дайындау кезінде негізгі өнімдерді және оларға қосымша ингредиенттерді таңдау ережесін

қауіпсіз пайдалану ережелері мен қажетті технологиялық жабдықтар мен өндірістік инвентарь түрлерін;

шикізатты дайындау және ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді дайындау кезіндегі технологиялық операциялардың реттілігін;

бракераж ережесі;

ұннан жасалған кондитерлік өнімдерді әрлеу тәсілдері және дизайн нұсқалары.

Білікті кондитер жасай білуі керек:

негізгі өнімдердің сапасын және оларға қосымша ингредиенттерді органолептикалық әдіспен тексеру;

олардың негізгі ұннан жасалған кондитерлік өнімдерге қойылатын технологиялық талаптарға сәйкестігін анықтау;

ұн және кондитерлік өнімдерді дайындау үшін өндірістік жабдықтар мен жабдықтарды таңдау;

ұн және кондитерлік өнімдерді дайындау және жобалаудың әртүрлі технологияларын қолдану;

дайын өнімнің сапасын бағалау.